در خون انسان پروتیینی وجود دارد که وظیفه حمل اکسیژن و دی اکسید کربن بین ریه و سلول ها به عهده آنست؛ “هموگلوبین”.
کم خونی زمانی روی میدهد که هموگلوبین یا همان گلبول های قرمز به مقدار کافی در خون وجود ندارد. کم خونی تنوع مختلفی دارد:
فقر آهن، فقر ویتامین( مگالوبلاستیک)، کم خونی ارثی، کم خونی اپلاستیک (نادر) و کم خونی نهفته.
روش های درمان هر نوع از بیماری فوق با یکدیگر متفاوت است و برای درمان آن می بایست حتمن به متخصص مراجعه نمود. لیکن یکی از روش ها برای جلوگیری از این نوع بیماری جدا از مصرف قرص ها مکمل ها تغذیه مناسب است. رژیم غذایی ناکافی ریز مغذی های مورد نیاز برای تولید گلبول های قرمز و هموگلوبین یک دلیل اصلی است که منجر به کم خونی می شود. در بسیاری از کشورهای کم درآمد و متوسط، رژیم های غذایی از نظر ریز مغذی ها ضعیف، تنوع در رژیم غذایی کم (یعنی یکنواخت) و عناصر ضد مغذی مانند فیتات بالا هستند و این باعث اختلال در جذب ریز مغذی ها از جمله آهن می شود. استراتژی های مبتنی بر مواد غذایی" برای جلوگیری از کم خونی با هدف افزایش در دسترس بودن و مصرف یک رژیم غذایی غنی از ریز مغذی ها که از انواع غذاهای موجود ساخته شده است ، هدف گذرای شده اند.
مواد مغذی اصلی در رابطه با کم خونی تغذیه ای، آهن، ویتامین A، ویتامین B12 و فولات است.
انواع مواد غذایی که به شما در کنترل پیشگیری کم خونی کمک خواهد کرد:
⁃ انواع گوشت مخصوصا گوشت قرمز.
⁃ حبوبات.
⁃ سبزیجات برگ سبز مانند اسفناج، میوه و سبزیجات دارای مغز نارنجی (به عنوان مثال سیب زمینی شیرین تو قرمز) ، لبنیات ، تخم مرغ، روغن کبد و روغن ماهی.
⁃ سبزیجات و میوه جات سرشار از اسکوربیک اسید (ویتامین سی) بصورت نپخته و یا نیم پز زیرا ویتامین سی با پخته شدن از بین می رود.
⁃ خودداری از مصرف بازدارنده های آهن نظیر چای، قهوه و نوشیدنی های دارای کافیین تا ۲-۱ ساعت بعد از مصرف غذا.
⁃ استفاده از لبنیات به عنوان میان وعده.
همواره سعی کنید از روش بخار پز و پخت کوتاه بجای جوشاندن بمنظور جذب بهتر ویتامین آ استفاده کنید. جوانه زنی، خیساندن و تخمیر باعث جذب بهتر آهن می شود.
به منظور جذب بالاتر ویتامین های آ، ای و دی سعی کنید ۳۰ تا ۴۵ درصد از رژیم غذایی تان را از چربی ها تشکیل بدهید.
در صورت لزوم از مواد و مکمل های غنی شده استفاده کنید.